Olen työskennellyt toimittajana vuodesta 2004 ja kirjoittanut monipuolisesti erilaisiin valtakunnallisiin sanoma- ja aikakauslehtiin. Koulutukseltani olen filosofian maisteri (Turun yliopisto, mediatutkimus, 2006).
Aloitin musiikkitoimittajana sekä populaarikulttuurin ja ajankohtaisten ilmiöiden parissa. Olen työskennellyt myös ulkomaantoimittajana, kauneustoimittajana, verkkotoimittajana sekä uutis- ja ajankohtaisjuttujen toimittajana. Olen työskennellyt sekä toimittajan, tuottajan että toimituspäällikön rooleissa.
Vuonna 2024 juttuni matkailulehti Mondoon valittiin kolmen parhaan ehdokkaan joukkoon vuoden 2023 paras lifestylejuttu -kategoriassa ja sain Aikakausmedian ammattilaisraadin myöntämän arvostetun kunniamaininnan.
Pääosin olen työssäni keskittynyt henkilöjuttuihin, hauskoihin ja kiinnostaviin ilmiöjuttuihin tai reportaaseihin sekä ihmisyyttä syväluotaaviin teemoihin. Minulla on kyky kohdata ihminen vilpittömällä, aidolla ja merkityksellisellä tavalla. Ajatteluni on avointa ja innovatiivista ja uskallan kysyä vielä sen yhden, vähän oudonkin kuuloisen kysymyksen haastateltavalta. Sillä tavalla syntyy kiinnostavia, koskettavia ja inhimillisiä kohtaamisia ja tarinoita. Kirjoittaessani tykkään mennä kauniilla ja kunnioittavalla tavalla syvälle ihmisyyteen, huumoria unohtamatta.
Linkedinistä löydät tarkat tiedot työ- ja koulutushistoriastani.
Tässä on muutamia juttuja vuosien varrella. Toivottavasti nautit!
– Jenni Arbelius
JUTTUNÄYTTEITÄ:
AUTORIPPITUOLI-VIDEOPODCAST:
Minua kiehtoo kirjoittamisen lisäksi myös video, audio ja esiintyminen. Siitä tuoreena esimerkkinä on Apu360-medialle toimittamani ja tuottamani Autorippituoli-videopodcast-sarja. Videopodcastin yhteydessä teen aina myös kansijutun lehteen. Tässä videopodcastit:
Jutta Larmia ärsyttävät itselleen elättäjää etsivät naiset: ”Miten joku voi elää toisen siivellä?”
Katja Ståhlin lasta kiusattiin – Näin äiti ratkaisi asian: ”Eipähän paljon kiusaillut enää”
Hanna Pakarinen: Nuoret miehet syövät kädestäni
Sointu Borg: Mikroihastukseni eivät tiedä olleensa sellaisia
KIRJOITETUT JUTUT:
Apu 21/24 Kansijuttu: Suomen ensimmäinen Idols-voittaja Hanna Pakarinen kertoo suhteestaan seitsemään kuolemansyntiin. Laulaja Hanna Pakarinen eli nuorena parisuhteessa, jossa vihan näyttämisestä olisi tullut rangaistus
Videopodcastina tässä: Hanna Pakarinen: Nuoret miehet syövät kädestäni
APU 17/24 Kansijuttu: Sointu Borg ja seitsemän syntiä. ”Kateuden kanssa olen keskeneräinen”
Videopodcastina tässä: Sointu Borg: ”Mikroihastukseni eivät tiedä olleensa sellaisia – himo on syntistä vasta, kun se ei ole hallinnassa” – Videopodcast-sarja Autorippituoli alkaa!
Kunniamaininta Aikakausmedian järjestämässä Edit-kilpailussa 16.5.2024: Vuoden lifestyle -juttu 2023. Mondo 22/23: Turku paikallisten seurassa. Saanan ja Ollin Turku: Pyysimme paikallisen muotoilijapariskunnan vinkit täydelliselle kaupunkilomalle.
Videopodcast Autorippituoli. Miksi vain kirjoittaa juttuja, kun voi kirjoittaa juttuja JA tehdä haastattelusta videopodcastin? Autossa tulee helposti puhuttua syvällisiä. Autorippituoli on videopodcast, jossa juttelen julkisuudesta tuttujen omantienkulkijoiden kanssa seitsemästä kuolemansynnistä. Millaisia kokemuksia ylpeys, ahneus, himo, kateus, ylensyönti, viha ja laiskuus tuovat mieleen? Autorippituolin ensimmäisessä jaksossa huhtikuussa 2024 vieraana on Sointu Borg: Autorippituoli-videopodcastin ensimmäinen osa.
Ehdokkuus vuoden lifestylejutuksi! Juttuna Mondo 22/23: Turku paikallisten seurassa. Saanan ja Ollin Turku: Pyysimme paikallisen muotoilijapariskunnan vinkit täydelliselle kaupunkilomalle.
Shortlistattu juttu on luettavissa tästä.
Apu 15/24 Kansijuttu: Somepoliisi Michela Söderströmin mukaan vanhemmat eivät aina voi uskoa lapsensa pystyvän pahaan, vaikka näkisi tästä puukkotappeluvideon.
Apu 13-14/24 Maakuntajuttu, reportaasi Seilin saarelta. Kirkumista pellolla, outoja ääniä ja itsestään päälle napsahtava pesukone. Miten Seilin saaressa uskaltaa yöpyä?
Apu 11/24: Veera Bianca on julkisesti lihava, eikä edes laiduta – jotkut miehet eivät kestä sitä.
Apu 1/24: Maakuntajuttu Varsinais-Suomesta 13.12.2023: Mitä nunnaluostari tekee keskellä Turkua? Tarjoaa Ruisrock-majoitusta
Matkailulehti Mondo 12/23: Matkareportaasi: Saanan ja Ollin Turku – pyysimme paikallisen muotoilijapariskunnan vinkit täydelliselle kaupunkilomalle.
Apu 41/23: Maakuntajuttu Varsinais-Suomesta 7.10.2023:
Apu 28/23: kansijuttu Näyttelijä Mimosa Willamo luovuttaa harrastuksenaan munasoluja
Apu 29/23: Arkkipiispa Tapio Luoman kanssa pienellä pyhiinvaelluksella Turun Ruissalossa.
Apu 17/23: kansijuttu: Jutta Larmia auttaa bisneksissä henkiopas nimeltä Pertti von Hertzen
HARVINAINEN HENKILÖKUVA: Apu 16/23: Mitä minä New Yorkissa tekisin? Suomalaistaiteilija Iiu Susiraja ei mene oman näyttelynsä avajaisiin.
Apu Luonnon kansijuttu 1/23: Linturetkellä keväisellä Porkkalanniemellä muusikko Jonne von Hetrzenin kanssa.
Apu.fi: Millaisen trauman äidin itsemurha jätti kirjailija Meri Eskolaan?
ERITYISHAASTATTELU: Apu.fi: Simon Elo kertoo tyttärensä kohtukuolemasta.
Apu.fi Kommentti: Madonna muutti elämäni mutta ylimielisyys pilasi suhteemme
22.4.2023 Maakuntajuttu Varsinais-Suomesta: Turun grillikuningatar Mantu hengailee tangokuninkaallisten kanssa ja pitää kuria luudalla – ”Sen kans mää hosusin, et sää riitapukari nyt mäkkee ylös ja sää toinen alas”
Apu.fi 11.7.23: OMAKOHTAINEN AIHE: Ravintolisät veivät toimittaja Jenni Arbeliukselta tuhansia euroja – toimivatko ne?
Apu.fi 11.5.2023:
Apu.fi 23.10.22: Reportaasi Tommy Hellstenin keikalta Turusta, ilmiönä uushenkisyyden nousu
Mondo 12/22: 3 x herkuttele Tukholman klassikkoravintoloissa
Mondo 5/22: Nyt nousee Christianshavn
Apu Terveys 17.11.22: Esa Niemisen 28-vuotiaana poistettu luomi paljastui melanoomaksi: ”Keskeltä vatsaa vietiin makkarapötkön kokoinen pala lihaa pois”
Apu Terveys 21.11.22: Lontoossa asuva liikuntaguru Marja Putkisto ei tingi päiväunista: ”En tarvitse edes kelloa, vaan nukun puolisen tuntia luonnostaan”
Apu 43/22: Maakuntakirjeenvaihtaja: Yhteisökylän perustanut Hanna hankki kotiinsa sähköt ja vesivessan elettyään 15 vuotta ilman – ”Tämähän oli ihan törkeä takinkääntö”
HARVINAINEN HENKILÖKUVA Apu 32/2022: Kari Väänänen on tehnyt kuoleman kanssa tilit selväksi.
Apu.fi 16.8.2022 henkilökuva: X-sukupolven kokemuksista kirjan kirjoittanut Asta Leppä: ”Ei sellaisesta kukaan välittänyt, nykyään tehtäisiin lastensuojeluilmoituksia”
Apu Luonto 1/22 kansijuttu: Pertti Salolaisen elämänmittainen työ suomen luonnon hyväksi
Apu 5/2022 kansijuttu: Janina Fry muutti Tukholmaan ja jakaa parhaat matkailuvinkkinsä.
Apu 2/2022 kansijuttu: Maryan Abdulkarim ei halua edustaa mitään ryhmää: ”Vihdoinkin saan olla vain minä, Maryan”
Apu 1/2022 kansijuttu: Kirsi Piha sanoo tehneensä virheen pormestarikisassa: ”Otin turpiin ja vaikenin”
Apu 2021: Ewa Wahlstöm oli nyrkkeilijänä lähes liian empaattinen lyömään.
Apu 2021 Hyvän mielen selviytymistarina: Marjatta Utter sairastaa vakavaa sairautta, mutta suostuu sairaaksi vain vartin tunnissa.
Apu 42/21: Reportaasi: Miltä matkustaminen tuntuu pandemiasta vapautuneessa Kööpenhaminassa?
Apu 40/21: Emeritusarkkipiispa John Vikström puolustaa kirkon virallista siunausta homoliitoille.
Apu 37/21: Janne Liimatainen laihdutti 100 kg
Apu 33/21: Urheilijat puhuvat aiempaa avoimemmin.
Apu 28/21: Salapoliisi voi olla oikea ammatti. Lue juttu Konneveden Columbosta tässä.
Apu 24/21: Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ottaa työllään kantaa hoitoalan palkkioihin.
Apu 21/21: Liika somenkäyttö on yhteydessä masennukseen.
Apu 20/21: Kulttuuripolitiikkaa tehdään Suomessa sirpaleisesti. Tavoitteita ei ole määritelty eikä seuraaminen ole helppoa. Kuntavaaleissa aihe ei näy toistaiseksi mitenkään. LUE JUTTU: Kulttuuri on ohitettu aihe vaaleissa.
Kansijuttu rock-valokuvaaja Ville Juurikkalasta Minä Olen -lehdessä 4/2020.
Valokuvaaja Ville Juurikkala, 40, kulki kolmekymmentävuotiaana Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitin. Sen aikana hän muisti elämän perustotuuksia ja jätti elämän Los Angelesissa taakseen. Nykyään hän on kolmen lapsen isä ja työskentelee Suomesta käsin. Yksi hänen suurimpia henkisiä vaikuttajiaan on Jeesus.
Juttu Tommy Hellstenistä Minä Olen -lehdessä 6/2019.
Viisautta on kuunnella, mikä todella tahtoo tapahtua ja mikä ei. Elämää ei kannata yrittää pakottaa haluamakseen.
Kansijuttu näyttelijä ja tantraopettaja Kirsti Kuosmasesta Minä Olen -lehdessä 5/2019.
Sisällä palaa
Kirsti Kuosmasta on aina ajanut palo ja kaipuu johonkin suurempaan. Johonkin taianomaiseen, mystiseen, arkea suurempaan – asiaan, paikkaan, kokemukseen tai mielentilaan, jolle ei oikeastaan löydy sanoja.
LUE KOKO JUTTU Kirsti Kuosmasesta tästä.
Kansijuttu kirjailija Sanna Vaarasta Minä Olen -lehdessä 4/2019.
Räppäävä espoolaisäiti mysteerien äärellä
Henkisyys on pahimmillaan mitä suurin kultti, uskonto ja lahko. Analysoidaan pää puhki tunnelukkoja ja manifestoidaan maanisesti kaikkea sitä, mitä omasta elämästä koetaan puuttuvan. Ehkä siksi Sanna Vaaran, 45, yhtä aikaa sekopäiseltä ja järkevältä kuulostava lähestymistapa elämään tuntuu niin raikkaalta.
Kansijuttu Von Hertzen Brothers -yhtyeen Mikko von Hertzenistä Minä Olen -lehdessä 3/2019.
Veli Etsijä
Moni tietää Von Hertzen Brothers -yhtyeestä ainakin jotain. Sen, että siinä soittaa kolme veljestä. Että genrenä on progressiivinen rock. Tai sen, että yhtyeen keikoilla saattaa nähdä lavalla hyvännäköisiä miehiä ilman paitaa. Harvempi sen sijaan tietää, että yhtyeen laulaja Mikko von Hertzen, 47, on tehnyt Äiti Ammalle useita bhajaneita eli Jumalaa ylistäviä hartauslauluja englanniksi ja että niitä on käännetty
jo parillekymmenelle eri kielelle.
LUE KOKO JUTTU Mikko von Hertzenistä tästä.
Juttu sarjakuvataiteilija Nora Flemingistä Minä Olen -lehdessä 3/2019.
Jääräpäinen taiteilijasielu
Nora Fleming, 46, on elänyt sekä kansainvälisen valokuvamallin että menestyneen visuaalisen suunnittelijan elämää. Visuaalista uraansa hän jatkaa edelleen ja on opiskellut työnsä ohella myös ascension-meditaation opettajaksi. Nyt hän aloittaa Minä Olen -lehden sarjakuvataiteilijana.
Kansijuttu näkijä Katja Frangesta Minä Olen -lehdessä 1/2019.
Äitien tytär, tytärten äiti
Katja Frange, 39, on näkijä, kirjailija ja itsetuntemuksen opettaja. Hän on nainen, joka kulkee monia polkujaan. Niistä selkeimmin vievät shamaanin ja feminiinisen viisauden polut.
LUE KOKO JUTTU Katja Frangesta täällä.
Juttu Mahatma Gandhin pojanpojan Arun Gandhista Minä Olen -lehdessä 1/2019.
Vastaa vihaan väkivallattomuudella
Katsot sitten sisimpääsi tai ulkopuolellesi, viha se siellä vastaan tulla tursuaa. Mahatma Gandhin pojanpoika Arun Gandhi, 84, kertoo kirjassaan ajastaan isoisänsä ashramissa. Hän oppi isoisältään, että vihalla on meille suuri lahja, kunhan opimme käsittelemään sitä viisaasti. Arun Gandhi kiertää ympäri maailmaa puhumassa väkivallattomasta elämäntavasta. Se on ainoa tapa vastata rakentavasti vihaan.
Kansijuttu Diplomikuuntelija Aira Sahakankaasta Minä Olen -lehdessä 6/2018.
Kun etsijä löytää
Aira Sahakankaan elämä muuttui yli kaksikymmentäviisi vuotta sitten. Hän eli jälleen kerran väkivaltaisessa parisuhteessa ja ihmetteli, miten rakkaus voi olla näin raskasta. Yön pimeinä tunteina hän huusi: ”Jumala, jos olet olemassa, auta!”
Tämä pyyntö muutti hänen koko elämänsä.
LUE KOKO JUTTU Aira Sahakankaasta tästä.
Juttu energiahoitaja Tuija Tiippanasta Minä Olen -lehdessä 6/2018.
Tuija Tiippana on energiahoitaja, jota tuntuu käyttävän yksi jos toinenkin parantaja. Tämä parantajien parantaja kutsuu kuitenkin itseään yksinkertaisesti Tuijaksi.
LUE KOKO JUTTU Tuija Tiippanasta tästä.
Kansijuttu kuvataiteilijasta ja kirjailijasta Katariina Sourista Minä Olen -lehdessä 5/2018.
Katariina Suuri
Intiassa on omat jumalattarensa, samoin antiikin Kreikassa. Suomalainen mytologia ei ole varsinaista feminiinisen jumalattaruuden ilotulitusta, mutta mitä jos suomalaiset jumalattaret löytyisivätkin arkkityyppisinä naishahmoina julkisuudesta? Ja jos Katariina Souri olisi suomalainen jumalatar, millainen jumalatar hän olisi?
Kansijuttu muusikko Kirsi Rannosta eli Deepthistä Minä Olen -lehdessä 4/2018.
Kun ääni johdattaa
Lääkärin diagnoosi Kirsi Rannolle vuonna 2013 oli karu: spasmodinen dysfonia. Et voi enää koskaan laulaa työksesi. Siihen loppui vuoden 1998 tangokuningattaren ura laulajana. Oli keksittävä uusi alku, jotain aivan muuta.
Juttu psykiatri Susanna Purrasta Minä Olen -lehti 1/2018.
Susanna Purra on lääkäri ja psykiatri, joka on aina kokenut nämä nimekkeet liian rajoittavaksi. Hän haluaa kohdata ihmiset mieluummin oman elämänkokemuksensa kautta kuin piiloutua psykiatrin tittelin taakse. Hänestä psykiatrin tehtävä tässä ajassa on olla laillistettu shamaani.
Juttu Manuela Boscosta, Fit-lehti 2014, Hyvän olon avaimet -palsta.
Vaalin hiljentymisen hetkiä
Enkelihoitoja, joogaa, meditaatiota. Manuela Bosco tietää, kuinka suorittamisesta pääsee eroon.
Juttu Anne Kukkohovista, Fit-lehti 2014, Hyvän olon avaimet -palsta.
’’Hikoilen pois arjen angstit’’
Hienostelut sikseen. Anne Kukkohovi nauttii eniten saaristoretkistä, pyjamassa nallistelusta ja hyvistä löylyistä.
Juttu Kaisa Jaakkolasta, Fit-lehti 2014, Selviytyjä-palsta.
”Elin vuosia sumussa”
Outo väsymys sai Kaisa Jaakkolan ahmimaan sokeria ja itkemään kuntosalilla. Lopulta oikea kilpirauhaslääkitys palautti ilon elämään.
Juttu voimavegaaneista, Gloria 2/2012
Voimavegaanit vallassa
Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton julistautui vegaaniksi ja muutti eläinperäisistä tuotteista kieltäytymisen hippien touhusta salonkikelpoiseksi. Pitäisikö minun ottaa mallia?
Juttu yrittäjä Klara Kivilahdesta, Gloria 3/2012.
Klara K.
Klara Kivilahti on vahvoja ennakkokäsityksiä herättävä nainen. Monilla on hänestä varma mielipide. Samalla kukaan ei tunnu tietävän, mitä hän tekee. Tai vielä vähemmän: mitä hän ajattelee.
Juttu muusikko Anssi Tikanmäestä, Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kansijuttu joulukuu 2010.
Ääni taustalta
Me kaikki olemme kuulleet Anssi Tikanmäen musiikkia. Miksi me emme ole kuulleet Anssi Tikanmäestä?